reklama

reklamareklamareklamareklamareklamareklama


Blog: Analýza výsledků MČR STT 2020

profilový obrázek Vložil: admin
01.03.2020   19:30
na přehled blogu



Máme za sebou v řadě druhé letošní mistrovství ČR v tanečním sportu, tentokrát standardní. Podobně jako po latině nabízím analýzu výsledků v kategorii dospělí podle porotců, tentokrát doplněnou o pár úvah.

Zda zveřejňovat, nebo nezveřejňovat podobnou analýzu je pochopitelně sporné. Porotce je na soutěž pozván k tomu, aby projevil svůj názor, ať je jakýkoli. Ze souboru několika různých názorů se pak vypočítává celkový výsledek, který je konsenzem mezi porotci, jakýmsi zprůměrovaným pohledem na předvedené výkony. Pokud bychom tedy uvažovali, že se některému z porotců podaří dosáhnout 100% shody s ostatními, nelze automaticky říct, že se jedná o nejlepšího porotce. Můžeme maximálně tvrdit, že je tento porotce nejkonsenzuálnější, nebo snad „nejprůměrnější“.

Přesto si myslím, že má takový report svůj smysl. Jak v analýze MČR LAT (Analýza výsledků MČR LAT 2020 (dospělí) podle porotců), tak v této analýze jsou vidět určité trendy. Tím nejviditelnějším je fakt, že porotci nápadně často „tlačí“ páry ze svých klubů. Tipnete si, jaká shoda by vám vyšla u porotců, kteří hodnotili pár ze svého klubu v nefinálovém kole, ve kterém tento pár vypadnul? Zatímco průměrná shoda u všech porotců je spolehlivě nad 80 %, porotci hodnotící pár ze svého klubu se v posledním absolvovaném nefinálovém kole pohybují na prachbídných 54,6 %. A nemusím říkat, že – až na několik úctyhodných výjimek – je to vždy ve prospěch daného páru.

54,6 %... Možná to na první pohled nevypadá nijak hrozivě. Ale představte si, že byste takového porotce nahradili počítačovým programem, který bude náhodně generovat křížky. Jaká by byla shoda u takového primitivního AI porotce? Dlouhodobě rovných 50 %. S trochou nadsázky se můžeme ptát, jestli by nebylo finančně efektivnější generovat křížky a známky náhodně.

Samozřejmě bychom teď mohli začít debatovat, zda mají porotci porotovat své páry. Taková diskuze by byla za současného stavu utopická. Ale pojďme se podívat ještě na jiný aspekt. Na MČR STT 2020 mělo několik klubů mezi porotci v kategorii dospělí dvojnásobné zastoupení. Jedním z nich byl také MZ Dance Team (Martin Dvořák, Zuzana Šilhánová). A o postup do finále spolu svedli souboj Vít Domorád se Simonou Tejcovou (Cool Dance) a Jiří Kejzar s Barborou Koškovou (MZ Dance Team). Nakonec byli úspěšnější Jirka s Bárou, kteří dostali v semifinále 33 křížků oproti 25 křížkům pro Víta se Simonou. Vcelku jasný rozdíl... Aspoň do chvíle, než si všimnete, že zatímco Cool Dance neměl v porotě zastoupení, oba porotci z MZ Dance Teamu dali „svému“ páru po 5 křížkách a jejich konkurentům žádný. Kdybychom tedy očistili výsledek od – jak bylo ukázáno výše – nadstandardních porotců, situace by se změnila. Vít se Simonou by měli stále 25 křížků, Jirka s Bárou (jakkoli jim postup přeju a k výsledku upřímně gratuluji), jenom 23.

Myslíte si, že je správné, aby mohlo jednu kategorii hodnotit více porotců z jednoho klubu? Hlasujte v anketě.

Analýza výsledků MČR STT 2020 podle porotců (kat. dospělí)



0    ups downs          0